Information, regler och rutiner – lärarstudent
Under delar av lärarutbildningen har du som lärarstudent verksamhetsförlagd utbildning, VFU, förlagd till förskola, grundskola eller gymnasium. Var du gör din VFU beror på vilken slags lärare du utbildar dig för.
Val av kommun för din VFU-placering görs i början av din utbildning, och kvarstår så länge du inte meddelat önskemål om annan kommun. I möjligaste mån placeras studenten utifrån önskad kommun - om inte detta är möjligt för LTU vidare dialog med studenten om placering i andra kommuner.
Luleå tekniska universitet har tecknat avtal med samtliga kommuner i Norrbottens län och Skellefteå kommun. VFU-placering sker främst i våra avtalskommuner.
Försäkring
Student är genom universitetet försäkrad under studietiden, samt vid färd mellan bostaden och den plats där undervisningen bedrivs. Försäkringen täcker personskador genom olycksfall samt i vissa fall sjukdom genom smitta. Med studier avses även praktik (VFU). Mer information finns på kammarkollegiet.se
Sekretess
Under VFU omfattas studenten av Offentlighets- och sekretesslagen (SFS 2009:400), och har rätt att ta del av den information som behövs för att VFU ska kunna genomföras så att den stödjer studentens utveckling mot examensmålen. Det åligger studenten att upprätthålla sekretessen.
Brottsregisterutdrag
Riksdagen har beslutat att från och med 1 april 2008 ska lärarstudenter som inom utbildningen genomför VFU genomgå en registerkontroll. Denna regel gäller för den student som påbörjar sin lärarutbildning från och med höstterminen 2008.
Beslutet innebär att studenterna ska ansöka om brottsregisterutdrag hos polismyndigheten i god tid innan VFU ska genomföras. Det tar ca 2 veckor att få ett brottsregisterutdrag och det har en giltighet på 1 år.
Hanteringen av brottsregisterutdragen sker i kommunerna, dvs. det är kommunerna som avgör för vem studenterna ska visa brottsregisterutdragen. Studenterna ansvarar själva för att brottsregisterutdraget visas för den inom VFU-området utsedda personen.
Ansökan till VFU-kurser
Från och med höstterminen 2014 gäller skarpa förkunskapskrav för antagning till alla VFU-kurser samt för det självständiga arbetet (examensarbetskursen). Det innebär att du som student måste hålla dig uppdaterad med din utbildningsplan för att se vilka terminer som innehåller VFU och själv ansöka om antagning till dessa kurser om du avser att läsa dem nästa tillfälle som kursen ges.
Du söker kurserna via www.antagning.se. Sista ansökningsdatum för VFU-kurser och examensarbetskurser som ges under höstterminen är 15 april och för VFU-kurser och examensarbetskurser som ges under vårterminen är sista sökdatum 15 oktober.
När du går in via LTU:s hemsida på Mitt LTU, är du direktinloggad som programstudent och kan då söka din VFU-kurs/examensarbetskurs direkt där. Alternativt kan du söka enligt den instruktion som finns nedan.
För att kunna antas till en kurs måste du uppfylla de särskilda behörighetskraven. Om du är osäker på vilka särskilda behörighetskrav som gäller för de kurser du tänker söka kan du hitta information om behörighet i kursplanen.
Du måste alltid svara på ditt antagningsbesked för att inte mista din plats och därmed VFU-placering.
Om du har haft studieuppehåll och inte följer ordinarie studiegång kan det vara så att rätt kurs inte syns för dig på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ta då kontakt med studievägledaren.
Guide till hur du söker VFU-kurs i ditt program Pdf, 603.1 kB.
Checklista för dig som student
Ha koll på din studieplan så att du som student med säkerhet vet vilka terminer som innehåller VFU. OBS att även fältstudier kräver ett giltigt utdrag ur belastningsregistret samt att du tar del av innehållet i VFU-handboken.
Informera VFU-handläggaren om du flyttar och därmed önskar VFU på annan ort än den du tidigare angett. Detta ska göras i god tid. VFU-placeringsarbetet startar redan terminen innan respektive VFU-kurs. Meddela även VFU-handläggaren om du av någon anledning inte ska göra VFU.
Före VFU:
- Sök VFU-kursen på Antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. före 15/10 resp. 15/4
- Beställ utdrag från Belastningsregistret av Rikspolisstyrelsen (handläggningstiden är minst två veckor). Utdrag ur belastningsregistret i original skall medföras till första träffen mellan student och VFU handledare.Studenten tillåts inte göra VFU utan giltigt utdrag. OBS: giltighetstiden för ett utdrag är ett år och handläggningstiden är cirka två veckor.
Begära utdrag ur belastningsregistret Länk till annan webbplats.
- Registrera dig på din VFU-kurs (Gäller ej KPU).
- Ta del av innehållet i VFU-handboken inför ALL VFU (Länk finns under respektive program i vänstermenyn. Handboken uppdateras kontinuerligt).
- Ta kontakt med din VFU-handledare i god tid efter besked om placering.
- Delta aktivt i introduktionsträffen inför VFU. (Gäller ej KPU).
- Fyll i Planeringsunderlaget som du ska ha med dig till din första dag på VFU:n (gäller ej inför din VFU 1).
Under VFU:
- Meddela din VFU-handledare om du blir sjuk. All eventuell frånvaro tas igen efter avslutad VFU.
- Om du har frånvaro på mer än 5 dagar blir din VFU underkänd– meddela din VFU-kurslärare och VFU-handläggaren om risk för detta föreligger.
- Skriv loggbok.
- Inför trepartssamtalet – förbered genom att fylla i dokumentet Studentens värdering av VFU.
- Inför trepartssamtal online - se i god tid till att tekniken fungerar, kamera, mikrofon. Förbered dig på att du skall leda samtalet mellan dig och din handledare.
- Be att få en kopia av Bedömningsunderlaget då du skrivit på detta.
- Inför praxisseminarium online - se i god tid till att tekniken fungerar, kamera, mikrofon. Gör anvisad uppgift innan träffen.
Efter VFU:
- Då VFU:n är inrapporterad, sparas ditt bedömningsunderlag på institutionen i 2 år (kontakta VFU-organisationen om du vill kopiera detta).
- Kursutvärdera via EvaSys, så att VFU-kursen kan utvecklas och bli riktigt bra!
Schema
VFU-schema HT 2023 Pdf, 436.4 kB.
VFU-schema VT 2024 Pdf, 109.3 kB.
VFU-schema HT 2024 Pdf, 110.6 kB.
Blanketter
Regelverk för resebidrag under VFU Pdf, 132.2 kB.
Resebidrag kan sökas för resor till anvisad VFU-placering utanför lokaltrafikområde Excel, 165 kB.
Regelverk för bostadsbidrag under VFU Pdf, 133.2 kB.
Blankett för rese- och/eller bostadsbidrag vid anvisad VFU Excel, 159.5 kB.
Planeringsunderlag Pdf, 55.6 kB.
Särskilda skäl Pdf, 84.2 kB.
Underlag för om-VFU Word, 39.7 kB.
VFU i utlandet
För dig som är intresserad av att göra din VFU i ett annat land finns alla möjligheter. Det är dock du själv som tar kontakt och undersöker möjligheterna till placering på en skola i det land du har intresse av att göra din VFU. Mer information om svenska skolor utomlands finns på Skolverkets sida, se länken nedan:
Skolverket: Svenska utlandsskolor Länk till annan webbplats.
Student UT-försäkring
Student UT-försäkringen är statens försäkring för studenter antagna vid svenska universitet och högskolor och som studerar eller praktiserar utomlands. Försäkringen innehåller personskadeskydd och reseförsäkringsskydd
Mer information om Student UT hittar du på Kammarkollegiet.
Kammarkollegiet Student UT-försäkring Länk till annan webbplats.
Som bevis på att du är sjukförsäkrad i Sverige ska studenter ha med sig EU-kortet som kan beställas på Försäkringskassan.
Dataskyddsförordningen (GDPR) gäller som lag i alla EU:s medlemsländer från och med den 25 maj 2018. Förordningen kommer att innebära en hel del förändringar för de som behandlar personuppgifter och stärkta rättigheter för den enskilde när det gäller personlig integritet.
Läs informationen i dokumentet nedan. Där står allt om vad som gäller för dig som gör din VFU via Luleå tekniska universitet.
För frågor och information om VFU vid lärarutbildningarna, kontakta i första hand vfulararutbildningar@ltu.se
Alexandra Lund Cipolla och Jacob Brännström
Uppdaterad:
Sidansvarig: Student