Sedimentprovtagning av skärmdammen i Östersund
Nyligen har en skärmdamm byggts i Storsjön i Östersund för att bidra till dagvattenreningen. I urbana områden där det inte finns mycket utrymme att installera konventionella anläggningar för dagvattenbehandling kan skärmdammar vara av fördel.
Inom ramen för UDI projektet GrönNano och Formas projektet ”Yteffektiv dagvattenrening” utförs en utvärdering av skärmdammens förmåga att ta hand om föroreningar av Dag&Nät vid Luleå tekniska universitet i samarbete med Östersunds kommun. Resultaten kommer att ge vägledning om skärmdammens funktion och hur framtida anläggningar kan utformas och driftas.
I maj 2019 utfördes första sedimentprovtagningen. Syftet med provtagningen var att undersöka sedimentkvaliteten innan dagvatten började släppas på. Innehåll av föroreningar såsom tungmetaller, fosfor och organiska ämnen, bl.a. PAH-er, analyserades. Redan nu kan konstateras att sedimenten är rätt förorenade vilket beror på de verksamheter som legat i området tidigare och det dagvatten som släpps ut i sjön under flera decennier. En liknande provtagning kommer att genomföras regelbundet över längre tid för att utvärdera anläggningens funktion.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Forskning