Forskningsområden inom DRIZZLE
Vår forskning är indelad under tre teman, dagvattenkvalitet, dagvattenvolym och integrerade dagvattenlösningar.
Dagvattenkvalitet
Städernas ytor bär på en mängd olika diffusa föroreningar, som följer med när regn- och smältvatten rinner genom staden, den s k stadstvätten.
Några av de viktigaste föroreningskällorna är avrinning från byggnadsytor och gator, samt tidigare infångade föroreningar såsom sediment mm som frigörs från dagvattenbrunnar, ledningssystem, och dagvattendammar vid större regn. Två aspekter är speciellt viktiga när det gäller dagvattenföroreningar, nämligen källor till farliga kemikalier eller mikrobiologiska patogener i dagvatten, respektive avhjälpande åtgärder, oftast i form av rening av dagvatten. För att kunna utveckla behandlingsmetoder och behandlingstekniker för dagvatten behövs mer kunskap om dagvattnets innehåll.
Vetenskaplig ledare och vice-ledare: Heléne Österlund och Alexandra Müller
Dagvattenvolym
I enlighet med många delar av världen genomgår Sverige snabba klimatförändringar.
Temperaturer väntas öka med 3-5 oC till 2080, vilket leder till förändringar i nederbördsmönster, med mer nederbörd under höst-, vinter- och vårsäsonger, vilket i sin tur leder till ökade avrinningshastigeter och -volymer. I synnerhet väntas frekvensen av händelser med extrem korttids-nederbörd öka, vilket leder till fler översvämningar vintertid.
Varmare temperaturer kommer att öka avdunstningen, vilket bidrar till fler dagar med lågt flöde i vattendrag, samt förekomsten av torka i många delar av Sverige. Med 85% av Sveriges befolkning boende i urbana områden har hur vi hanterar nederbörd i urbana områden mycket stor påverkan på livskvaliteten ur perspektivet av både fysisk och psykisk hälsa.
Den höga andelen hårdgjorda ytor i städer kan resultera i att stora volymer dagvatten genereras på kort tid. Traditionella rörledningssystem blir allt oftare överväldigade med dagvattenflöden, som anses vara ett avloppsvatten som ska göras av med så snabbt som möjligt, i stället för en resurs som möter lokala (icke-drickbart) krav.
Forskare inom DRIZZLE visar vägen nationellt såväl som internationellt när vi identifierar, utvärderar och implementerar en rad tillvägagångssätt för att underlätta ett skifte i hur vi ser på och hanterar dagvattenflöden. Från fältstudier som utvärderar översvämningsreducerande åtgärder, till att minska modelleringsosäkerheter och den nya användningen av svampliknande material för att ge "pop-up" översvämningsreducering – det har varit ett hektiskt år för DRIZZLEs dagvattenvolymsforskare.
Vetenskaplig ledare och vice-ledare: Lian Lundy och Ico Broekhuizen
Integrerade dagvattenlösningar
En integrerad dagvattenhantering med multifunktionell blå / grön infrastruktur som tar hänsyn till tekniska och miljöaspekter (vattenkvalitet och -kvantitet/översvämning), samt socioekonomiska aspekter är en stor möjlighet men samtidigt en stor utmaning.
Att framgångsrikt implementera detta integrerade tillvägagångssätt är dock avgörande för att nyttja de möjligheter som multifunktionell blå / grön infrastruktur ger och därmed bidra till att uppnå mer hållbara städer och samhällen. Denna potential illustreras av att integrerad dagvattenhantering med blå / grön infrastruktur direkt kan bidra till ett flertal av FN:s Globala Hållbarhetsmål, ex mål 6 Rent Vatten, mål 9 Hållbara Innovationer och Infrastruktur, mål 11 Hållbara städer och samhällen, mål 13 Bekämpa Klimatförändringar, mål 14 Hav och Marina Resurser, mål 15 Ekosystem och Biologisk Mångfald, mål 3 God Hälsa och Välbefinnande och mål 8 Anständiga arbetsvillkor ekonomisk tillväxt. Eftersom Drizzle för samman forskare och praktiker från akademi, industri och kommuner i Sverige och internationellt bidrar vi också till mål 19 Genomförande och globalt partnerskap.
Således behövs integrerad forskning som inkluderar tekniska, miljö- och socioekonomiska aspekter för att ta fram kunskap om hur man framgångsrikt implementerar integrerade, multifunktionella system. För att uppnå detta krävs vidare utvärdering av blå/grön infrastrukturers potentialer, men också begränsningar, för att möjliggöra och säkerställa att de uppsatta målen uppnås. Synergier mellan olika mål måste identifieras och intressekonflikter undersökas och lösas. Detta är det övergripande målet för detta tema i DRIZZLE.
Vetenskaplig ledare och vice-ledare: Godecke-Tobias Blecken och Kelsey Flanagan