Kommande event inom DRIZZLE
Webbinarierna anordnas digitalt via Zoom.
DRIZZLE lunchwebbinarier - endast för partners*
Dessa lunchseminarier är öppna för alla anställda inom någon av DRIZZLE:s partnerorganisationer.
*Vissa är dock öppna för alla intresserade, även utanför DRIZZLE partnerskapet. Anmälan behövs i så fall för alla förutom DRIZZLE partners, via länk. Se information vid respektive seminarium.
Samtliga lunchseminarier sker online via Zoom. Saknar du deltagarlänk? Kontakta Kateryna Utkina kateryna.utkina@ltu.se
--------------------------------------
DRIZZLE-lunchseminarier våren 2025
- Climate information for urban drainage - Can climate factors meet our needs?
19 februari 2025 kl. 12:00-12:45
Vincent Pons, postdoktor, Luleå tekniska universitet och Norges Tekniska och Naturvetenskapliga Universitet (NTNU).
I detta seminarium kommer Vincent Pons, postdoktor vid LTU och NTNU, att presentera en del av sitt arbete om den klimatinformation som behövs inom stadsavvattning. Han kommer även att prata om de olika databehoven. Språk: engelska.
- Infiltration i svackdiken vid ytliga grundvattenförhållanden
5 mars 2025 kl. 12:00-12:45
Ivan Mantilla, doktorand, Luleå tekniska universitet.
Implementering av grön infrastruktur för dagvattenhantering i områden med ytligt grundvatten innebär stora utmaningar. I detta seminarium presenterar Ivan Mantilla, doktorand vid Luleå tekniska universitet, hur man kan minska osäkerheter vid modellering av infiltrationshastigheter. Dessutom analyseras grundvattennivåernas inverkan på infiltrationskapaciteten hos svackdiken.
- Hur kan vi rena mobila och långlivade organiska föroreningar från dagvatten? Designsprinten inom ISWIM projektet
25 mars 2025, kl. 10:00-11:00 - DRIZZLE och Dag&Nät. Öppet seminarium för alla!
Kelsey Flanagan, universitetslektor, och Haoyu Wei, postdoktor, Luleå tekniska universitet.
LTU-forskare deltog i en så kallad designsprint inom Blå Innovation-projektet, ISWIM, för att ta fram en prototyp för att förbättra reningen av urbant dagvatten. I detta seminarium kommer Kelsey Flanagan, universitetslektor, och Haoyu Wei, postdoktor vid Luleå tekniska universitet att prata om denna samskapandeprocess, beslut om projektmål samt prototyputveckling.
Anmäl dig här: https://forms.office.com/e/QqpELgz0fK?origin=lprLink Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Drivkrafter som påverkar Aarsleffs DRIZZLE-verksamhet
2 april 2025 kl. 12:00-12:45
Lars Benzeriane, teknisk chef, Aarsleff Pipe Technologies.
I detta seminarium pratar Lars Benzeriane, teknisk chef för Aarsleff Pipe Technologies, om aktuella drivkrafter som påverkar Aarsleffs verksamhet inom DRIZZLE som t ex nya miljökrav, Aarsleffs forskning för att möta dessa krav, samt vilka framtida utmaningar och möjligheter som företaget ser.
- Toxicitetstester med effektbaserade metoder på dagvatten och sediment
16 april 2025 kl. 12:00-12:45
Snezana Gavric, postdoktor, och Haoyu Wei, postdoktor, Luleå tekniska universitet.
I detta seminarium diskuterar Snezana Gavric, postdoktor vid Luleå tekniska universitet sina resultat om de potentiella biologiska effekterna av exponering för avrinning från tak av olika material. Haoyu Wei, postdoktor vid Luleå tekniska universitet presenterar sin forskning om de biologiska effekterna av sediment från dagvattendammar och jämför resultatet med kemiska analyser.
- Urban stormwater research in cold climates: an evidence synthesis
7 maj 2025 kl. 12:00-12:45
Lian Lundy, gästprofessor, Luleå tekniska universitet.
I detta seminarium kommer Lian Lundy, gästprofessor vid Luleå tekniska universitet att presentera en sammanfattning av internationella forskning relaterad till urban dagvattenhantering i kallt klimat. Med fokus på dagvattenpåverkan i recipient, reningsprestanda, allmänhetens syn och poliska drivkrafter ges rekommendationer för att stödja övergången till en mer hållbar dagvattenhantering. Språk: engelska.
- Kartläggning av PFAS i dagvatten
20 maj 2025 kl. 10:00-11:00 - DRIZZLE och Dag&Nät. Öppet seminarium för alla!
Hannah Johansson, kommundoktorand, Växjö kommun/ VA-teknik, Luleå tekniska universitet.
I detta seminarium kommer Hannah Johansson, kommundoktorand vid Växjö kommun/VA-teknik, Luleå tekniska universitet att presentera sin forskning om PFAS i dagvatten från sex svenska städer. Hon kommer att prata om förekomst och variation av PFAS-ämnen som finns i dagvattenanläggningar och andra dagvattenförekomster, samt diskutera variationen av PFAS utifrån olika typ av markanvändning och avrinningsområden.
Anmäl dig här: https://forms.office.com/e/VcviU17KRw?origin=lprLink Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Metal concentrations variations in urban runoff from various land use types in Sweden
4 juni 2025 kl. 12:00-12:45
Franz Kevin Geronimo, postdoktor, Luleå tekniska universitet.
Franz Geronimo, postdoktor vid Luleå tekniska universitet kommer att presentera resultat om metallkoncentrationer i avrinning i städer. Seminariet kommer att visa upp resultat från 15 olika studieplatser i sju städer och kommuner i Sverige. Specifikt kommer basflödets inverkan på dagvattenkvaliteten i tätorter att presenteras. Språk: engelska.
----------------------------------------------
Tidigare genomförda seminarier 2024
14 februari 2024 kl.12:00-12:45
- Vad vet vi om PFAS som ackumuleras i dagvattenbiofilter?
Ali Beryani, Doktorand, Luleå tekniska universitet, presenterade förekomsten och koncentrationsfördelningen av 35 PFAS-ämnen ackumulerade i 20 biofilteranläggningar och hur den potentiella omvandlingen av PFAS kan påverka miljön
20 februari 2024 kl. 10:00-11:00, DRIZZLE och Dag&Nät, öppet för alla
- Återanvändning av regn- och dagvatten - När övervinner fördelarna nackdelarna?
Johan Kjellin och Johan Åström från Tyréns pratade om vatten i staden är en resurs! Vid återanvändning i cirkulära regn- och dagvattensystem kan det exempelvis motverka vattenbrist, jämna ut flöden, spara energi eller minska behov av vattennätsutbyggnad. Men är det alltid fördelaktigt att återanvända regn- och dagvatten i våra breddgrader? Vid vilka fall övervinner fördelarna nackdelarna? Under detta seminarium berättade Johan & Johan om utvecklingen av ett multikriterieverktyg för att fatta avvägda beslut.
6 mars 2024 kl.12:00-12:45
- Vad är effekten av olika designparametrar hos biofilter på deras hydrologiska prestanda ?
I detta seminarium presenterade Utsav Adhikari, Doktorand, Luleå tekniska universitet, sin pågående studie där han undersöker vad effekten är av olika designparametrar hos biofilter på deras hydrologiska prestanda, dvs. förmågan att minska och fördröja flödena.
20 mars 2024 kl.12:00-12:45
- Spårmetaller ackumulerade i dagvattenanläggningar: svackdiken, rännstensbrunnar och dagvattendammar?
På detta seminarium berättade Snezana Gavric, Doktor, Luleå tekniska universitet, om olika egenskaper och roller av dessa komponenter inom dagvattenhantering och resultat om spårmetaller koncentrationen, specieringen och massan.
10 april 2024 kl.12:00-12:45
- Utvärdering av fyra metoder för bedömning av reningsbehov för recipienter - applicerat på en fallstudie.
På detta seminarium pratade Thomas Larm, Tekn Dr inom dagvatten- och recipientberäkningar, VD på StormTac, om “ Utvärdering av fyra metoder för bedömning av reningsbehov för recipienter - applicerat på en fallstudie?”.
24 april 2024 kl.12:00-12:45
- Transporterar dagvatten PFAS till floderna?
På detta seminarium delade Suna Ekin Kali, Doktorand, Luleå tekniska universitet, med sig av resultaten från provtagningskampanjer som har pågått i tre städer i södra Sverige: Uppsala, Norrköping och Söderköping. Hon berättar vilka PFAS som förekommer i urbana floder och hur deras koncentrationer förändras längs vattendraget från landsbygden till urbaniserade områden. Dessutom diskuterar hon den potentiella effekten av dagvattenavrinning på mottagande vattenförekomster när det gäller PFAS-föreningar.
8 maj 2024 kl.12:00-12:45
- Näringsämnen i dagvatten: ett svenskt perspektiv
På detta seminarium visade Sarah Lindfors, Doktorand, Luleå tekniska universitet, resultaten från provtagning av kväve och fosfor i dagvatten från olika avrinningsområden och diskutera hur det påverkar hur vi ser på näringsämnen i dagvatten utifrån ett svenskt perspektiv.
28 maj 2024 kl.10:00-11:00, DRIZZLE och Dag&Nät, öppet för alla
- Uppgradering av dagvattensystem: implementering och utvärdering av EcoVault i befintligt nät
I detta seminarium presenterade Ivan Milovanovic Öppnas i nytt fönster. resultaten från en fältstudie som undersökte reningseffektiviteten hos EcoVault, ett underjordiskt dagvattenreningssystem, som behandlade avrinning från Sundsvalls centrum. Fokus för studien låg på rening av TSS, metaller, näringsämnen och organiska föroreningar i dagvattnet. Utöver de viktigaste resultaten kommer också utmaningarna med övervakningen av anläggningen att diskuteras.
5 juni 2024 kl.12:00-12:45
- Efter att ha provtagit 88 dagvattenbrunnar: vad lärde vi oss?
På detta seminarium berättade Haoyu Wei, Doktorand, Luleå tekniska universitethur olika antropogena faktorer påverkar innehållet in och ackumuleringen av sediment i dagvattenbrunnar – samt indikationer för underhåll och bortskaffande av sediment.
4 september 2024 kl. 12:00-12:45.
- Integrating stormwater and groundwater management: global research trends, opportunities and future directions
Franz Kevin Geronimo Öppnas i nytt fönster., postdoktor, Luleå tekniska universitet, visade resultaten av en granskning om forskningstrender för att förstå samspelet mellan dagvatten och grundvatten, särskilt i ett vattenkvalitetsperspektiv. De nuvarande luckorna, riktningarna och möjligheterna för framtida forskning togs tas upp i denna presentation. Språk: engelska.
17 september 2024 kl 10:00 - 11:00, DRIZZLE och Dag&Nät, öppet för alla
- Biofiltersystems prestanda i Sverige – 20 år av forskning
I detta seminarium sammanfattade Godecke Blecken Öppnas i nytt fönster., professor vid VA-teknik, Luleå tekniska universitet resultaten av sin forskning om biofilter, som han har utfört under de senaste 20 åren vid LTU, och tittade på deras prestanda utifrån perspektiven vattenkvalitet, kvantitet och underhåll.
2 oktober 2024 kl. 12:00-12:45.
- Dagvattenrening i biofilter & hållbar dagvattenhantering
Robert Furén Öppnas i nytt fönster., industridoktorand, Luleå tekniska universitet presenterade resultaten från flera års studier av biofilter. Studierna omfattar en större provtagning av filtermaterial i USA och Sverige, samt provtagning vid nederbörd vid testanläggningar i Sverige. Fokus i presentationen låg på biofilters långtidsfunktion att rena dagvatten i urbana miljöer, samt inverkan av klorider och effekter av olika typer av filtermaterial och utformning av biofilter.
16 oktober 2024 kl. 12:00-12:45
- Valuing benefits of Blue and Green Infrastructure for Decision-making Process
Under detta seminarium presenterade Kateryna Utkina Öppnas i nytt fönster., forskare vid Luleå tekniska universitet, resultat från att använda verktyget B£ST (Benefit Estimation Tool) för värdering av för/nackdelar med blå- grön infrastruktur. Tre bebyggda pilotområden med varierad karaktär har studerats (innerstad, bostadsförort och nya urbana bostäder) med fokus på vilka faktorer som är viktiga i en beslutsprocess. Språk: engelska.
30 oktober 2024 kl. 12:00-12:45
- Microplastics - Occurrence, concentration and distribution in swales
Lea Hagen Öppnas i nytt fönster., doktorand vid Luleå tekniska universitet, presenterade sin forskning om mikroplastkontamination i vägmarker från Luleå, Stockholm och Hamburg. Hon delade med sig av vilka typer och koncentrationer av mikroplast som finns i vägkantssluttningar och diken, förklarade deras utbredning och diskuterade faktorer som påverkar mängden mikroplast. Språk: engelska.
12 november 2024 kl 10:00 - 11:00, DRIZZLE och Dag&Nät, öppet för alla
- Toxicitetstester av avrinning från olika byggnadsmaterial
Vid detta seminarium presenterade Alexandra Müller Öppnas i nytt fönster., biträdande universitetslektor vid Luleå tekniska universitet resultat av ekotoxikologiska tester av avrinning från sju exteriöra byggnadsmaterial som är vanligt förekommande på tak och fasader, eller andra ytor i den urbana miljön. Denna kunskap skulle kunna ligga till grund för uppströmsarbete och minimering av negativa effekter i recipienter till följd av ämnen urlakade från byggnadsmaterial.
27 november 2024 kl. 12:00-12:45
- Introduction to Stormwater Treatment with Compact Treatment Technologies
Talat Satılmışoğlu Öppnas i nytt fönster., industridoktorand vid Luleå tekniska universitet presenterade information om olika kompakta reningsanläggningar som kan användas för behandling av dagvatten.
Språk: engelska.
11 december 2024 kl. 12:00-12:45
- Possible applications of intra-event stormwater monitoring
I detta seminarium talade Ali Beryani Öppnas i nytt fönster., doktorand vid Luleå tekniska universitet, om att undersöka koncentrationsvariationer i avrinningen och i biofilteranläggningar under ett regn och faktorerna som kan påverka variationerna. Detta kan vara av betydelse för att:
- identifiera/övervaka de potentiellt riskfyllda stadierna av dagvatten och reningsavlopp inom regnhändelserna och om huruvida ytterligare hanteringsstrategier, d.v.s. ytterligare behandlingssteg och/eller optimering av biofilterdesign, behövs, särskilt vid återanvändning av vattnet
- förstå de faktiska behandlingsprocesserna och dynamiken.
Språk: engelska.
Kontakt
Kateryna Utkina
Utsav Adhikari
- Doktorand
- 0920-492954
- utsav.adhikari@ltu.se
- Utsav Adhikari
Uppdaterad:
Sidansvarig: Forskning