Forskning inom dagvattenvolym
I enlighet med många delar av världen genomgår Sverige snabba klimatförändringar.
Temperaturer väntas öka med 3-5 oC till 2080, vilket leder till förändringar i nederbördsmönster, med mer nederbörd under höst-, vinter- och vårsäsonger, vilket i sin tur leder till ökade avrinningshastigeter och -volymer. I synnerhet väntas frekvensen av händelser med extrem korttids-nederbörd öka, vilket leder till fler översvämningar vintertid.
Varmare temperaturer kommer att öka avdunstningen, vilket bidrar till fler dagar med lågt flöde i vattendrag, samt förekomsten av torka i många delar av Sverige. Med 85% av Sveriges befolkning boende i urbana områden har hur vi hanterar nederbörd i urbana områden mycket stor påverkan på livskvaliteten ur perspektivet av både fysisk och psykisk hälsa.
Den höga andelen hårdgjorda ytor i städer kan resultera i att stora volymer dagvatten genereras på kort tid. Traditionella rörledningssystem blir allt oftare överväldigade med dagvattenflöden, som anses vara ett avloppsvatten som ska göras av med så snabbt som möjligt, i stället för en resurs som möter lokala (icke-drickbart) krav.
Forskare inom DRIZZLE visar vägen nationellt såväl som internationellt när vi identifierar, utvärderar och implementerar en rad tillvägagångssätt för att underlätta ett skifte i hur vi ser på och hanterar dagvattenflöden. Från fältstudier som utvärderar översvämningsreducerande åtgärder, till att minska modelleringsosäkerheter och den nya användningen av svampliknande material för att ge "pop-up" översvämningsreducering – det har varit ett hektiskt år för DRIZZLEs dagvattenvolymsforskare.
Vetenskaplig ledare och vice-ledare: Lian Lundy och Ico Broekhuizen
Pågående projekt
-
Integrering av nya fältdata
Modellering av blå/grön infrastrukturs funktion – integrering av nya fältdata.
-
Påverkan av pågående klimatförändringar
Modellering av blå/grön infrastrukturs funktion – påverkan av pågående klimatförändringar. Ett resultat av vår tidigare forskning om prestandan på urbana dräneringsmodeller var erkännandet av behovet att bättre förstå den hydrologiska prestandan hos en rad BGI-komponenter under både nuvarande och fr...
-
Modellering av blå/grön infrastrukturs funktion – minskad modellosäkerhet
Kalibrering av urbana dräneringsmodeller involverar vanligtvis valet av ett begränsat antal observerade regn-avrinningshändelser från en större datamängd. Denna urvalsprocess kan i sig genomföras på ett antal olika sätt med en strategi med ett eller två steg.
-
Svampen
Klimatförändringarna har gjort störtregn med efterföljande översvämningar vanligare. I detta forsknings- och innovationsprojekt arbetar forskare för att hitta nya sätt att fånga upp stora vattenmassor – genom att i städer placera ut material som absorberar dagvatten.