Våra partners inom DRIZZLE
Vi samarbetar med 13 olika företag och myndigheter.
Aarsleff
Aarsleff är Danmarks största bygg- och anläggningsentreprenör med verksamhet främst i norra Europa. De huvudområden som utgör basen i koncernen är anläggning, grundläggning och rörteknik.
I verksamheten finns samhällsbyggande inklusive avslutade och pågående projekt inom klimatanpassning, digitalisering av verks- och driftsfunktioner, anläggande av vatten- och avloppsverk, kustnära erosionsskydd, hövder, strandskoning, strandfodring och vegetationsetablering. Aarsleff Pipe Technologies är marknadsledande inom schaktfri ledningsförnyelse i Sverige och koncerntillhörigheten gör att erfarenheter hämtas från övriga Europa. I samspel med kunder och partners bygger de hållbara lösningar inom stadsutveckling och infrastruktur. Aarsleff är börsnoterat vid Nasdaq Copenhagen A/S, omsätter 28 mdr SEK och har 8 600 medarbetare.
För att bygga och bevara ett hållbart samhälle krävs även hållbara lösningar. Lösningars långsiktighet ur kvalitets- och kvantitetsperspektiv söks och för vår del görs det genom tätt samarbete med expertis. Tillgång till erfarenhet av den vattenbyggande verksamheten och den svenska organisations beredskap är bidraget i projektet. De vill som medlemmar i DRIZZLE bidra till att projektets framgång blir maximal i dess forskningsinsatser och att forskningsresultat kan utvecklas till största nytta för dagvattenintressenter och framförallt den framtida miljön.
Aarsleff Pipe Technologies deltagande i DRIZZLE består bland annat av deltagande i styrelse, projektarbete och produktion av material. Läs mer om Aarsleff här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Dag&Nät
För att skapa ett hållbart samhälle krävs ett väl fungerande vattensystem när det gäller ekologiska, tekniska, sociala, ekonomiska, kulturella aspekter och energifrågor. Idag finns det ett stort behov av ytterligare forskning inom detta område, detta på grund av exempelvis förändringar inom samhället genom en allt ökande urbanisering, nya typer av kemikalier som kan förekomma i stadsmiljön som också bidrar till klimatförändring, brist på resurser med mera.
För att kunna hantera vatten- och avloppssystemet i en osäker och i många aspekter okänd framtid och möta dessa föränderliga krav måste nya strategier och metoder utvecklas för det urbana vattensystemet i sin helhet. Dessa strategier bör omfatta planering och design men också drift och underhåll. Därför bildades år 2010 det nationella kompetensnätverket Dag&Nät för att initiera och genomföra forskning och utveckling baserat på intressenternas behov inom dagvatten- och ledningsnätsområdet. Dag&Nät bedriver sin forskning i nära samarbete med sina medlemmar men samverkar också med andra aktörer av betydelse. Dag&Nät är därför en viktig katalysator för ytterligare samarbete, innovation och forskning inom området.
Genom sitt engagemang i DRIZZLE stärker Dag&Nät sitt anseende både nationellt och internationellt. Dag&Nät är en aktiv del av DRIZZLE och deltar i olika projekt med personal och anläggningar samt spelar en aktiv roll i en ömsesidig kunskapsöverföring mellan intressenter och forskare och säkerställer därmed att forskningsresultaten implementeras snabbare i samhället. Läs mer om Dag&Nät här.
Luleå tekniska universitet
Vi har ett nära samarbete med ett stort antal företag, allt från riktigt små till stora multinationella företag, andra svenska forskningsinstitutioner (t.ex. SP, IVL) samt olika avdelningar i kommuner, för att utveckla varor och tjänster baserat på intressenters behov och lösa utmaningar och skapa möjligheter relaterade till forskningsområdet DRIZZLE med tanke på framtida generationer.
Luleå tekniska universitet är värd för DRIZZLE kompetenscenter och ansvarar för uppbyggnad och utveckling av forskning och samarbete.
Lumire
Lumire är ett kommunalt miljöresursbolag i Luleå som hanterar vattenförsörjning, återvinning och avfallshantering.
Starten gick för mer än hundra år sedan då en grupp företagare i Luleå startade ett avfallsbolag för att förbättra sanitet och levnadsförhållanden. Ett företag som många år senare blev det Lumire vi känner idag. Ett bolag som fått ett allt större uppdrag som omfattar såväl återvinning och avfallshantering som vatten- och avloppsfrågor och dess utveckling för stadens drygt 75 000 invånare – en siffra som förhoppningsvis ökar i takt med den gröna omställningen som sker med hög hastighet.
Kretslopp som sker mellan människor, som också innefattar vatten, jord och luft. En önskan att främja nya idéer, gärna i samarbete med universitet, forskning och andra företag, för att tillsammans utveckla smartare lösningar och bana nya vägar samtidigt som vi hanterar våra resurser med omsorg. Det är exempel på insatser som driver bolagets drygt 200 medarbetare.
DRIZZLE är ett gott exempel på ett samverkansprojekt där Lumires kompetens och intressen kommer väl till pass. Ett projekt som både Luleå och andra snörika städer med lång vinter kommer att kunna dra lärdomar från. Klimatförändringar – och förbättringar – känner nämligen inga geografiska gränser.
I takt med klimatförändringarna växer utmaningen med dagvattenhantering i urban miljö. Ändrade regnmönster, ett åldrat dagvattennät, förorenat dagvatten och förtätade städer är en kombination som möter den som arbetar med vatten- och avloppsplanering. I kallt klimat tillkommer ännu en aspekt.
Urban snö och smältvatten ingår i definitionen av dagvatten men integreras sällan i dagvattensystemen. I Luleå är det snö på marken ungefär fem månader om året. Behovet av lösningar som kan hantera dagvatten i kallt klimat är stort. Att vara en part i DRIZZLE medför att Lumire kan applicera forskningsresultat i den egna verksamhet och snabbare nå lösningar som kommer Luleås medborgare till nytta.
Lumire deltar i DRIZZLE genom att sitta med i styrelsen för centret, delta aktivt i flera forskningsprojekt, finansiera en samverkansdoktorand samt att de konstruerat en pilotanläggning för dagvattenforskning i kallt klimat. Läs mer om Lumire här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
NCC
Som expert på att driva komplexa byggprocesser bidrar NCC till byggande som har en positiv inverkan på kunderna och på samhällets utveckling i stort. Verksamheten omfattar bygg- och infrastrukturprojekt, produktion av asfalt och stenmaterial samt kommersiell fastighetsutveckling.
Ökad urbanisering ger ett ökat tryck både på samhället och miljön med en ökad risk för översvämningar och föroreningar på grund av fler hårdgjorda ytor samtidigt som regnmängderna också ökar. Detta ger upphov till forsknings- och utvecklingsprojekt som fokuserar på en hållbar dagvattenhantering.
Vatten- och dagvattenhantering är ett prioriterat område inom NCC. De har lång erfarenhet och kunnande inom området och har jobbat i en uppsjö av olika projekt kopplat till vatten och dagvatten. De har många medarbetare som i någon mån arbetar med dagvattenhantering i de nordiska länderna. NCCs framgång som referensföretag grundas på att använda forskningsresultat i den dagliga verksamheten. Att vara en part i DRIZZLE hjälper oss att nå det målet.
NCC bidrar till DRIZZLE genom att bland annat finansiera industridoktoranden och mångåriga NCC-medarbetaren Robert Furén. Läs mer om NCC här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Rent Dagvatten AB
Rent Dagvatten AB erbjuder lösningar för långsiktig hållbar hantering och rening av dagvatten. De samarbetar med företag, institutioner och forskningscentra som kan hjälpa till att skapa och leverera långsiktigt hållbara lösningar för hantering och rening av dagvatten.
Rent Dagvatten deltar i DRIZZLE med bidrag från flera av sina samarbetsföretag och tillhandahåller också prover och testobjekt för verifiering av nya hållbara dagvattenhanteringslösningar. Läs mer om Rent Dagvatten här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Stockholms stad: Miljöförvaltningen och Trafikkontoret
Miljöförvaltningen arbetar för att alla i Stockholm ska leva i en frisk och hälsosam miljö. Inom vattenområdet arbetar förvaltningen med att föreslå stadsövergripande handlingsplaner och program som syftar till att beskriva vilka åtgärder som behöver vidtas för att följa EU:s vattendirektiv. I Stockholms urbana miljö handlar detta arbete till stor del om att ta omhand och rena dagvattnet.
Trafikkontoret är väghållare och förvaltare av allmän platsmark, vilket omfattar stadens vägar, gator och torg. Förvaltningen av allmän platsmark innefattar drift- och underhållsansvar för gatu- och rännstensbrunnar med servisledningar fram till överenskommen förbindelsepunkt.
Både Miljöförvaltningen och Trafikkontoret i Stockholm deltar i DRIZZLE för att kunna ta del av och medverka i utvecklingen av nya metoder för dagvattenrening sett både ur kvalitets- och kvantitetsperspektiv. Staden behöver vidta omfattande åtgärder för att rena dagvattnet så att miljökvalitetsnormerna för vatten som följer av EU:s vattendirektiv ska kunna följas. Det finns ett stort behov av att utveckla yteffektiva reningstekniker och anläggningar som fungerar i tät stadsmiljö.
DRIZZLE:s vision och strategi ligger i linje med stadens handlingsplan för god vattenstatus,stadens dagvattenstrategi och de lokala åtgärdsprogrammen. Stockholms stads åtagande I DRIZZLE är bland annat att erbjuda plats för att utveckla “case” för urban dagvattenhantering där ny teknik och forskning kan testas. Staden finansierar även en kommundoktorand inom ramen för DRIZZLE.
- Miljöförvaltningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Trafikkontoret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stockholm Vatten och Avfall
Stockholm Vatten och Avfall är som en del av Stockholms stad en av de största aktörerna av dagvattenhantering i Stockholm.
Dagvatten bör behandlas på ett hållbart sätt för att uppfylla miljökvalitetsstandard för god ytvattenstatus. Därför finns det ett behov av att utveckla kompakta, effektiva och utvärderade dagvattenanläggningar för stadsområden där utrymmet är begränsat. Vidare finns det ett behov av att utjämna flöden när staden förtätas samt att planera staden för att hantera skyfall.
Stockholm Vatten deltar i DRIZZLE genom att möjliggöra testplatser för dagvattensystemet och genom att tillhandahålla tillgänglig kompetens och stöd till de olika projekten. Stockholm Vatten drar också nytta av den kunskap och erfarenhet som delas i nätverket. Läs mer om Stockholm Vatten och Avfall här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
StormTac
StormTac AB är ett konsultföretag som arbetar med utredningar avseende dagvatten- och recipientutredningar, projekt och forskning.
Företaget har utvecklat och erbjuder applikationen StormTac Web, som är en dagvatten- och recipientmodell för kvantifiering av föroreningar och utformning av anläggningar för rening och flödesutjämning av dagvatten. I en modell inkluderar StormTac Web interaktionerna inom hela avrinningsområdet; avrinning och basflöde, föroreningstransport, recipientpåverkan och kriterier för rening, dimensionering av system för transport, föroreningar och anläggningar för fördröjning av flöden. Modellen används som ett verktyg för åtgärdsplanering och är lämplig för både kvantitets- och kvalitetsberäkningar inom avrinningsområden. Inom StormTac AB finns en lång erfarenhet inom modellering och kompetens i att vidareutveckla modellen enligt marknadens behov. Kunderna inkluderar konsultföretag, kommuner och universitet i flera länder.
StormTac AB medverkar inom DRIZZLE genom att utreda och ta fram förbättrad metodik för dimensionering och beräkning av reningseffekter av främst innovativa dagvattenlösningar för implementering i StormTac Web. Mer specifika arbetsmoment är:
- Ta fram förbättrad metodik för beräkningar så att anläggningarna både har flödesutjämning och rening som funktion på ett mer detaljerat sätt än tidigare för olika anläggningar. Den flödesutjämnande funktionen utförs mer detaljerat med hänsyn till transportsystemets utjämnande förmåga och därmed hänsyn till rinntid.
- Utreda och implementera i StormTac Web tillsatser av biokol och andra tillsatser (t.ex. kompost) samt vegetation i olika anläggningar och dess effekt på reningen.
- Utreda och implementera skärmbassänger, torra dammar, flytande våtmarker och permeabla beläggningar i StomTac Web.
- Utreda och uppdatera minsta möjliga utloppshalter i olika anläggningar (påverkar kraftigt val och storlek av anläggningarna).
- Uppdatering av schablonhalter för dagvatten från olika markanvändning för många ämnen samt för reningseffekter, litteraturstudier och sammanställning i databas.
- Utreda och implementera i StormTac Web ändrade vattendjups påverkan på reningseffekten i dammar.
- Inventera fler data från fallstudier och uppdatera de empiriska formlerna för beräkning av reningseffekt för ca 15 st. anläggningstyper.
Läs mer om StormTac här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Tecomatic
Tecomatic erbjuder lösningar för industrier med behov av behandling av dagvatten samt lösningar för kommuner och vattenproducenter. Tecomatic är specialister på lösningar och produkter för miljöer där det finns problem med erosion av land- och finmaterial eller spridning av miljöfarligt sediment.
Tecomatic är en aktiv medlem i DRIZZLE och deltar i forskningsprojekt, workshops och tvärvetenskapliga aktiviteter som leder till teknisk utveckling inom företaget. Mer specifikt bidrar Tecomatic med sin kompetens inom dagvattenrening och erfarenhet av fältarbete med fokus på installations-, underhålls- och restaureringsprocesser. Läs mer om Tecomatic här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Tyréns
Tyréns är ett av Sveriges ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad. I samspel med kunder och partners skapar vi hållbara lösningar inom stadsutveckling och infrastruktur. De har 2 700 medarbetare och bvedriver sin verksamhet i Sverige, England, Estland, Litauen, Polen och Bulgarien. Tyréns är stiftelseägt och ägandeformen gör det möjligt att satsa målmedvetet på forskning och utveckling inom samhällsbyggnadsområdet.
Dagvattenhantering är en viktig fråga, både i existerande och nya områden, i Sverige och globalt. Tyréns är medvetna om att vi måste skapa långsiktigt acceptabla dagvattenlösningar sett både ur kvalitets- och kvantitetsperspektiv.
Tyréns är ett konsultföretag inom den svenska vattensektorn, med en ingående och bred erfarenhet av strategiska utredningar och projektering av hållbara lösningar inom VA-nät, yt-, grund-, dricks-, och dagvattenområdet. De drivs av nyfikenhet och har ett nära samarbete med universitet och högskolor. Genom Sven Tyréns Stiftelse finansieras årligen ett antal FoU-projekt, doktorander och adjungerade professurer. Inom DRIZZLE finansieras forskning gällande översvämningsanalyser samt gällande recirkulering av regn- och dagvatten. Läs mer om Tyréns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Uponor Infra
Uponor Infra är den största plaströrstillverkaren för markförlagda rörsystem i norra Europa och tillverkar plastprodukter för transport av dricksvatten, spillvatten, dagvatten, processvatten, luft, el, tele och data.
Uponor Infra finansierar en industridoktorand som främst kommer att fokusera på forskning och utvärdering av för dagvattenrening. Som en aktiv partner kommer Uponor Infra också utnyttja den fulla kraften av nätverket och vara med för att påverka inriktningen och ta del av övrig forskning inom DRIZZLE. Läs mer om Uponor Infra här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Växjö kommun
VA-avdelningen är en del av samhällsbyggnadsförvaltningen inom Växjö kommun. På avdelningen arbetar närmare 70 personer dagligen med att leverera ett gott och säkert dricksvatten samt att med högt ställda krav omhänderta och rena spill-och dagvatten.
Växjö kommun har under många år arbetat med dagvatten både för att minska föroreningarna till känsliga tätortsnära sjöar och för att minska översvämningarna på ledningsnätet vid kraftiga regn. De har över 100 dagvattenanläggningar och vissa har studerats och utvärderats under många år vilket genererat en hög nivå av kunskap om dagvattenanläggningar och deras funktion i organisationen. Under de senaste åren har PFAS lyfts fram som ett problem i vattnet i Växjö och de ser ett behov av ökad kunskap om vilka källor som finns och vilka åtgärder man kan vidta för att minska problemen. Växjö kommun vill med deltagandet i DRIZZLE undersöka, karakterisera och kvantifiera källor till PFAS och även andra föroreningar i dagvatten.
Växjö kommun deltar i DRIZZLE genom att sitta med i styrelsen för centret och finansiera en kommundoktorand.
Läs mer om Växjö kommun här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Uppdaterad:
Sidansvarig: Kontakta oss