Förmåner
Luleå tekniska universitet har generösa förmåner när det kommer till arbetstid, flextid och semester. Det är för att vi vill att du ska ha tid till återhämtning och återvända stärkt till arbetet.
Arbetstid
Vi har generösa förmåner när det kommer till ledigheter. Det är för att vi vill att du ska ha tid till återhämtning och återvända stärkt till arbetet. Vi tror att din möjlighet att styra din egen tid hjälper oss att bli ett bättre universitet.
Flextid gäller i huvudsak för teknisk och administrativ personal. Fast tid mellan 09.00 och 15.00 med möjlighet till flex vid lunch samt före och efter den fasta tiden.
Semester
Vi vill att du vilar så att du kan komma tillbaka med perspektiv och energi.
Din semester:
- 28 dagar t.o.m. det år du fyller 29 år
- 31 dagar fr.o.m. det år du fyller 30 år
- 35 dagar fr.o.m. det år du fyller 40 år
Du kan ta ut din semester från början av din anställning och du har betald semester redan första året.
Övriga ledigheter
Tjänstledighet
Man kan få tjänstledigt av många olika skäl, i vissa sammanhang med bibehållen lön.
Föräldraledighet
Vi har ett lokalt kollektivavtal gällande föräldralön när du tar ut föräldraledighet från Försäkringskassan. Hos oss har du dessutom möjlighet att ansöka om att arbeta på deltid ända fram till slutet av det skolår ditt barn fyller 12 år. Du ska känna att du har möjlighet att vara hemma om ditt barn blir sjukt.
Sjukledighet
Vi vill ha din fulla potential återställd. Därför försöker vi sätta in tidiga rehabiliteringsinsatser och om du blir sjuk delar vi på ansvaret för din ersättning tillsammans med Försäkringskassan.
Ledighet utan löneavdrag
Som anställd får du ledighet utan löneavdrag för bland annat:
- Läkarbesök och besök i tandvården
- Flyttning (1 dag per år)
Arbetstidsförkortning
Påsk-, pingst-, midsommar-, jul- och nyårsafton är arbetsfria dagar.
Hälsa
Vi vill att du lägger tid på ditt välbefinnande. Vi vet att det i långa loppet är gynnsamt för hela Luleå tekniska universitet och därför har vi en rad friskvårdsförmåner.
Friskvård
Universitetet erbjuder anställda friskvård under arbetstid. Berättigad till friskvård är alla som har en anställning på minst 50 procent under minst sex månader. I den mån arbetet tillåter kan heltidsanställda nyttja två timmar friskvård per vecka medan deltidsanställda kan nyttja friskvården i proportion till anställningen, anställning 50 procent motsvarar en timme per vecka.
I Luleå får alla anställda ett träningskort för dagtid på StiL sportcenter, i Piteå erbjuds friskvårdsaktiviteter i samarbete med Korpen Sportkompaniet. I Skellefteå sker friskvårdsaktiviteter i samarbete med PULS och i Kiruna med Actic.
Företagshälsovård
Luleå tekniska universitet har avtal med Falck.
Ersättning för sjukvård och läkemedel
Du får besöka läkare och tandvården på arbetstid samt att du får ersättning för sjukvårdskostnader och receptbelagd medicin som omfattas av högkostnadsskyddet.
Karriär- och kompetensutveckling
Att utvecklas i arbetet är avgörande för både din och verksamhetens framgång. Vi som statlig arbetsgivare erbjuder omfattande utbildning och kontinuerlig utveckling genom arbetsgrupper, projekt och nätverk, samt skräddarsydda utbildningsprogram.
Kompetensutveckling handlar också om samarbete och nätverkande, där du kan dela erfarenheter och lära av andra. Genom att investera i din kompetens bidrar vi till en starkare och mer effektiv organisation.
LinkedIn Learning samlar våra interna och externa kurser, i samråd med närmsta chef sätts mål för din kompetensutveckling. Vi vill att du ska kunna utveckla dig även på din fritid därför erbjuder vi alla våra medarbetare fri tillgång till LinkedIn Learning och alla dess utbildningar.
Distansarbete
Vi erbjuder våra medarbetare en möjlighet att arbeta på distans om den aktuella positionen så tillåter. Distansarbete är en fantastisk möjlighet som kan anpassas efter överenskommelse mellan chef och medarbetare. Det är arbetsuppgifternas natur och verksamhetens behov som avgör när och hur mycket distansarbete som är möjligt. Vi ser också till att arbetsmiljön alltid är i fokus för att säkerställa en trygg och produktiv arbetsplats.
Att arbeta på distans inom en statlig myndighet erbjuder en unik möjlighet att kombinera professionell utveckling med livskvalitet. Med flexibla arbetstider kan du enkelt anpassa ditt arbete efter dina personliga behov, vilket skapar en bättre balans mellan arbete och fritid.
Genom att arbeta hemifrån minskar du pendlingstiden, vilket ger dig mer tid för familj, intressen eller avkoppling. Dessutom får du tillgång till moderna digitala verktyg och resurser som underlättar samarbetet med kollegor, oavsett var de befinner sig.
Att vara en del av en statlig myndighet innebär också att du bidrar till samhället, samtidigt som du njuter av de fördelar som distansarbete medför. Välj en arbetsmiljö som passar dig och gör skillnad – på ditt sätt!
Föreläsningar som inspiration
Att få gå på föreläsningar på arbetstid är en fantastisk förmån som inte bara berikar din kunskap, utan också stärker teamets kompetens och engagemang. Genom att investera tid i lärande skapar vi en kultur av ständig utveckling och innovation.
Föreläsningar ger möjlighet att:
- Utveckla nya färdigheter: Håll dig uppdaterad med de senaste trenderna och teknologierna inom ditt område.
- Nätverka: Träffa experter och kollegor som kan inspirera och öppna dörrar för framtida samarbeten.
- Öka motivationen: Att få möjlighet att lära sig något nytt kan ge en energikick och öka arbetsglädjen.
Genom att prioritera lärande på arbetstid visar vi att vi värdesätter våra medarbetares tillväxt och välmående. Låt oss tillsammans skapa en arbetsplats där kunskap och inspiration flödar!
Lön, försäkring och pension
Lönebildningen ska som ett av flera verktyg medverka till att universitetet når de mål som satts upp för verksamheten och främja möjligheten att rekrytera, utveckla och behålla medarbetare. Lönepolitiken ska motivera goda arbetsresultat och en god arbetsmiljö. Lönerna skall vara individuellt bestämda och differentierade
Lön för doktorander
Doktorander lönesätts enligt universitetets doktorandtrappa.
Försäkringar
Vi vill att du har ett ordentligt skydd under din arbetstid och som anställd omfattas du av flera olika försäkringar:
- Tjänstereseförsäkring – Vid tjänsteresa är du försäkrad via Kammarkollegiet.
- Tjänstegrupplivförsäkring - Ger vid dödsfall ett ekonomiskt skydd för den försäkrades make, maka, registrerade partner, sambo och barn.
- Arbetsskadeförsäkring - Omfattar skada eller sjukdom som uppstått på grund av olycksfall eller som på annat sätt orsakats av arbetet.
Pension
På samma sätt som vi månar om ditt bästa under ditt arbetsliv så önskar vi dig en hållbar tillvaro när du slutat hos oss. Här är några exempel på förmåner som berör din pension.
Tjänstepension
Tjänstepensionen fungerar i praktiken som en andra, uppskjuten lön så att du ska få mer än den allmänna pensionen när slutar arbeta.
Efterlevandepension
Pengar som kan betalas ut till din familj i händelse av din död.
Löneväxling
Hos oss har du möjlighet att spara till utökad pension, sk. löneväxling. Det innebär att du på ett förmånligt sätt kan spara en del av din bruttolön till din tjänstepension. Du förstärker då den tjänstepension som arbetsgivaren redan betalar.
Sjukpension
Om du blir sjuk med en varaktig nedsättning av din arbetsförmåga och därför får särskild ersättning från Försäkringskassan på grund av detta så har Luleå tekniska universitet ett för dig inkomstförstärkande avtal med SPV.
Trygghetsstiftelsen
Vi vill att du har ett ordentligt skydd när din tidsbegränsade anställning hos oss löpt ut eller om du skulle bli uppsagd pga. arbetsbrist.
Avtalet om omställning är en förmån som du som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist kan ta del av om du varit anställd i minst 12 månader vid en och samma myndighet.
Avtalet gäller i vissa delar även dig vars tidsbegränsade anställning upphör.
Du måste ha varit anställd minst två år i följd för att få ta del av vissa förmåner. Stödet ökar efter minst tre års anställningstid i en följd, och ytterligare om du varit anställd i sex år under en sjuårsperiod.
Trygghetsstiftelsen kan till exempel hjälpa till med stöd och rådgivning samt i vissa fall ekonomisk ersättning. Tillsvidareanställda ges även en förlängd uppsägningstid.
Uppdaterad:
Sidansvarig: HR