Hoppa till innehållet

Drift och underhållsteknik

Drift och underhållsteknik omfattar utveckling av metoder, modeller och verktyg för att säkerställa hög driftsäkerhet och effektivt underhåll av såväl befintliga som nya system och anläggningar.

Ämnesområdet för Drift och underhållsteknik är tvärvetenskaplig, gränsöverskrdande och skildrar många vetenskapsområden och nyatekniker. Avdelnings verksamheten är inriktad mot att hitta synergier med andra tekniska discipliner och byggnätverk med många aktiva forskargrupper, lokalt och globalt. Avdelningen har fått bidrag från EU och svenska forskningsfinansieringsorgan som VINNOVA och SSF. Avdelning har lanserat en International Journal of System Assurance Engineering och Management publicerad av Springer. Inrättandet av SKF-högskolans tekniska center för avancerad övervakning av tillstånd har gett divisionen en plattform för utveckling av förutsägbar teknik. Dessutom fungerar två e-underhållslaboratorier på LTU och LKAB, Kiruna. En tillståndsövervakningslaboratorium har upprättats vid avdelningen. Avdelningen är kompetent och utrustad tekniskt för att genomföra forskning inom de framväxande områdena stor data, predictive och prescriptive analytics.

Den ökande medvetenheten inom industrin och den akademiska världen att underhållet säkerställer en tillförlitlig och hållbar prestanda och skapar ytterligare värde för affärsprocessen, samarbetar avdelningen motdetta mål med branscher, akademiker och forskare.

Foto: Per Pettersson
Yang Zuo disputerade i drift- och underhållsteknik

Automated Squat Detection in Railway Switches & Crossings Using Vibration Measurements and Machine Learning

Ramin Karim i labbet. Foto: Anna-Karin Landin
Teknologkårens handledarpris 2023 till Ramin Karim

Ramin Karim, professor inom drift och underhållsteknik, får 2023 års pris som bästa handledare som utdelas av doktorandsektionen i samarbete Teknologkåren. Ramin arbetar med forskningsprojekt inom artificiell intelligens för industrin.

H.M. Konungen och en delegation från IVA Foto: Ravdeep Kour
I media: IVAs Kungl. teknikresa till Västerbotten och Norrbotten

Linnea Nordin, praktikant på drift- och underhållsteknik, fick träffa H.M. Konungen och en delegation från IVA när de besökte Skellefteå, Luleå och Boden.

Ingår i: 2023 IEEE International Conference on Prognostics and Health Management, ICPHM 2023, s. 180-185, Institute of Electrical and Electronics Engineers Inc., 2023
Engineering Failure Analysis, Vol. 149
Engineering applications of artificial intelligence, Vol. 119
Hitta fler i publikationsdatabasen , Öppnas i nytt fönster/flik