Yteffektiv dagvattenrening
De material vi bygger våra städer och samhällen med samt de aktiviteter vi utför, såsom bilkörning och trafik, bidrar ibland till kraftigt förorenat dagvatten som behöver renas innan det släpps ut. Den sant lösta fraktionen av ämnen är den mest biotillgängliga fraktionen för vattenlevande organismer och är svår att få bort med traditionella reningsmetoder som bygger på sedimentation av partiklar, såsom exempelvis dammar och sedimentationsmagasin. Därtill är städer tätbebyggda och det behövs anläggningar som inte tar så stor plats i förhållande till sin reningskapacitet.
De material Kemiska processer och membranteknologier (t.ex. kemisk fällning, ultra- och nanofilter) har utvecklats för att rena avloppsvatten och processvatten i industrier. Det är tekniker som båda har potential att reducera föroreningar som förekommer i de minsta storleksfraktionerna. Eftersom dagvatten har helt annan sammansättning jämfört med avloppsvatten och processvatten kan dessa tekniker inte användas rakt av för att rena dagvatten, utan de behöver anpassas.
Inom DRIZZLE genomförs studier, inledningsvis i labbskala, för att undersöka om och hur olika yteffektiva tekniker har potential att rena dagvatten. Mer ingående studier är också nödvändiga för att kunna utveckla hållbara produkter och processer.
Kontakt
Heléne Österlund
- Biträdande professor
- 0920-492294
- helene.osterlund@ltu.se
- Heléne Österlund
Inga Herrmann
- Biträdande professor
- 0920-492528
- inga.herrmann@ltu.se
- Inga Herrmann
Annelie Hedström
Uppdaterad: