Modellering av blå/grön infrastrukturs funktion – minskad modellosäkerhet
Kalibrering av urbana dräneringsmodeller involverar vanligtvis valet av ett begränsat antal observerade regn-avrinningshändelser från en större datamängd. Denna urvalsprocess kan i sig genomföras på ett antal olika sätt med en strategi med ett eller två steg.
Vår forskning undersöker effekterna av att använda alternativa metoder för att välja data för modellkalibrering på prestanda för modellen SWMM (Storm Water Management Model) med hög och låg upplösning.
Inledande analyser visar att olika strategier för att välja kalibreringshändelser i vissa fall kan leda till olika resultat i valideringsfasen och att kalibrering av ogenomträngliga parametrar och grönområdesparametrar i två separata steg i tvåstegsstrategier kan öka effektiviteten för modellkalibrering och validering genom att minska beräkningsbehovet i kalibreringsfasen och förbättra modellprestanda i valideringsfasen.
Aktuell forskning är inriktad på:
- Effekterna av fyra alternativa urbana dräneringsmodellers (Urbis, SWMM, Hydrus och MIKE SHE) förmåga att förutsäga prestanda på gröna tak genom deras tillämpning på en internationell uppsättning gröna tak. En artikel har skickats till Journal of Hydrology X.
- Kritisk granskning och syntes av data och riktlinjer för svackdikesprestanda (för närvarande fokuserad på hydraulisk prestanda) för att informera utvecklingen av designriktlinjer för svackdiken för att förbättra deras roll som behandlingsystem.
Ico Broekhuizen, Jiri Marsalek och Maria Viklander
Uppdaterad: