Svampen
Klimatförändringarna har gjort störtregn med efterföljande översvämningar vanligare. I detta forsknings- och innovationsprojekt arbetar forskare för att hitta nya sätt att fånga upp stora vattenmassor – genom att i städer placera ut material som absorberar dagvatten.
Forsknings- och innovationsarbetet sker utifrån tre huvudkoncept:
- Ett där materialet läggs ut på ytor som parkeringshus och tak. Liknande sedumtak, men med ännu bättre absorptionsförmåga.
- Ett andra där det uppsugande materialet fästs vertikalt runt lyktstolpar, bropelare och andra befintliga konstruktioner. Kapillärkraften gör att vattnet sugs uppåt och materialet sväller.
- I det tredje konceptet blir det absorberande materialet en form av svampliknande installation, som växer när stora regnmassor faller.
Sofia Larsson, forskare i strömningslära, testar olika material i labbet. ”Vi har tagit fram teoretiska modeller för de olika koncepten som visar att de fungerar och kan absorbera relevanta mängder vatten. Funktionen är dock starkt beroende av det porösa materialets struktur och egenskaper.” Foto: Sofia Stridsman.
Sofia Larsson, Robin Andersson, Hans Åkerstedt, Jiri Marsalek, Staffan Lundström och Maria Viklander
Uppdaterad: