
Biologisk mångfald och estetik med gröna tak
Både vegetationens täckningsgrad och artsammansättning spelar en viktig roll för funktionen av gröna tak. Ett exempel är dagvattenfördröjningen. Men med tanke på de gröna takens multifunktionella karaktär inkluderas även t.ex. urban biologisk mångfald och estetiskt utseende. Vegetationen på gröna tak kan dock förändras avsevärt över tid, vilket följaktligen också kan påverka funktionerna relaterade till dem.
Inom DRIZZLE utvärderas vegetationen på gröna tak i norra Sverige och Norge avseende närvaro/frånvaro av växtarter. Denna utvärdering inkluderar att undersöka i vilken utsträckning den ursprungligen avsedda artsammansättningen (dvs. den som levererats av industrin) finns kvar, liksom hur många/vilka koloniserande ”nya” arter som fanns på taken och vilken procentandel av takytan dessa täcker. Vidare undersökts sambandet mellan biotiska faktorer (vegetationsdiversitet, sammansättning m.m.) och abiotiska faktorer (t.ex. takålder, substratdjup, lutning). På grund av de korta växtsäsongerna och de långa, kalla vintrarna i norra Skandinavien kan vegetation på gröna tak i detta nordiska klimat ha låg överlevnad, eftersom industrin levererar liknande lösningar till hela Europa som ofta inte är anpassade till lokala eller regionala förhållanden.
Resultaten visade att i genomsnitt 76% av de avsedda växtarterna var frånvarande. Detta visar på behovet av att använda bättre anpassade artsammansättningar för att förbättra överlevnad och täckning i detta krävande klimat.
Dessa resultat är värdefulla för den gröna tak-industrin för att kunna erbjuda olika lösningar som är (bättre) anpassade till de specifika förhållandena i olika delar av Skandinavien/Sverige. Medan specifika vegetationsblandningar anpassade till norska förhållanden och lagstiftning redan finns, behövs vidare utveckling av artsammansättningar anpassade till norra Sverige. Resultaten av dessa studier stödjer denna utveckling.
Joel Lönnqvist, Godecke-Tobias Blecken och Maria Viklander
Uppdaterad: