Kostnads-nyttoanalys
Investeringar och åtgärder inom dagvattenhantering har vanligtvis relativt lång livslängd och är därmed känsliga för framtida osäkerheter (t.ex. klimatförändringar, ändrad lagstiftning, förändrade offentliga förväntningar). Samtidigt är implementeringskostnaderna ofta höga. Med tanke på den tvärvetenskapliga karaktären av dagvattenhantering med blå/grön infrastruktur är en integrerad ekonomisk bedömning en utmaning.
I denna studie används en ekonomisk beslutsmodell (kostnads-nyttoanalys) för att utvärdera och prioritera olika systemval i syfte att stödja beslutsprocessen avseende implementering av blå/grön infrastruktur. Befintliga modeller för att värdera nyttor med blå/grön infrastruktur är t.ex. TEEB och B£sT (som utvecklats i Nederländerna och Storbritannien). Eftersom tidigare publicerade resultat inte direkt kan överföras till svenska förhållanden har en värdering av fördelarna gjorts för en fallstudie i Luleå. Undersökningen jämförde två scenarier med blå/grön infrastruktur med ett traditionellt infrastrukturscenario och en så kallad baseline.
Resultaten visar att folkhälsa och rekreation är de viktigaste fördelarna med blå/grön infrastruktur. Betydelsen av dessa parametrar understryker behovet av en integrerad dagvattenhantering för att uppnå multifunktionalitet och inte endast ta hänsyn till de tekniska och miljömässiga fördelarna såsom skydd mot översvämning eller vattenrening. Folkhälsoaspekten av lokal, grön infrastruktur i stadsområden understryks av de nuvarande "lockdown"-åtgärderna i många länder som minskar mobiliteten hos många människor.
Investeringar och åtgärder inom dagvattenområdet har generellt sett en relativt lång livslängd, och är därmed känsliga för klimatförändringar och extremväder. För att kunna fatta väl underbyggda beslut kring dessa frågor är god planering grundläggande. Beslutsprocessen gällande dagvattenhanteringens ekonomiska aspekter är dock ofta oklar. Inom detta projekt används en ekonomisk beslutsmodell kallad Cost-Benefit Analysis (CBA) för att utvärdera och prioritera olika hållbara dagvattenlösningar i syfte att stötta beslutsprocessen kring dagvattenhantering.
Uppdaterad: