Fusk och plagiat
Disciplinära åtgärder får vidtas mot studenter som med otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov eller när en studieprestation på annat sätt ska bedömas (SFS 1993:100, 10 kap 1§).
Med andra ord ska du som student inte använda fusklapp, otillåtna hjälpmedel och otillåtet samarbete vid prov eller för en prestation. Studieprestation kan vara laborationsrapport, tentamen, projektuppgift, dugga, uppsats eller examensarbete. Du blir informerad av läraren om vad som är tillåtet och inte. Att använda bild, statistik eller text i eget namn som någon annan gjort, och få det att framstå som sitt eget, är plagiat och ses som fusk.
Det händer när du fuskar
Dina lärare känner till sitt ämne och de källor som finns. Därför upptäcks oftast plagiat och fusk redan när de läser inlämnade texter. Vid universitetet används ett plagiatkontrollverktyg som skyddar dina uppsatser från att plagieras och som även kan spåra plagiat. Lärare är skyldiga att anmäla varje misstanke om fusk och plagiat till universitetets rektor för vidare utredning.
När du som student fuskar hoppar du över ditt eget lärande, själva anledningen till akademiska studier, men du drabbas också av disciplinära åtgärder. Varning eller avstängning är de vanligaste disciplinära åtgärderna. Disciplinnämnden utreder anmälan samt tar beslut om sådan åtgärd. Att vara avstängd från studier räknas som studieavbrott och rätten till studiemedel upphör under avstängningen.
Hur du undviker fusk och plagiat
Fusk kan bero på okunskap om hur en skriver akademiska texter och vilka krav som ställs på ett vetenskapligt förhållningssätt. Råd till dig som student:
- Följ alltid lärarens anvisningar och fråga om du är osäker på vad som gäller.
- Var kritisk i din tolkning av källor så du inte själv blir missledd.
- Lär dig de formella regler som gäller för akademiska texter.
- Hämtar du ordagrant texter eller kopierar bilder från andra måste du citera och ange källa. När du skriver om eller sammanfattar en källtext, använd alltid egna ord eller uttryck och ange då också alltid källa. Skriv således alltid referenser på allt som du inte själv tänkt ut.
- Refererar du en text som du tidigare skrivit ska du markera det genom en hänvisning. Om du vill återanvända delar av till exempel en hemskrivning, uppsats eller examensarbete som du själv skrivit och lämnat in till universitetet måste du tydligt ange att det är frågan om återanvändning. Återanvänder du formuleringar ordagrant från eget material ska du markera citatet med citattecken och hänvisning. En bra tumregel är att hantera egna texter på samma sätt som andras.
- Ange källorna i referenslistan.
- Läs Riktlinjer för självständigt arbete/examensarbete med vetenskapligt förhållningssätt.
- Lär dig Word, rättstavningsprogram och referenshantering, till exempel genom programmet RefWorks.
- Att referera Öppnas i nytt fönster.
Universitetsbibliotekets sidor om referenshantering - Upphovsrätt och plagiat
Universitetsbibliotekets sidor om upphovsrätt, hur du undviker plagiering samt hur du får använda bildmaterial i dina arbeten.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Student