Överklagande och Överklagandenämnden
Disciplinnämndsbeslut (avstängning på grund av fusk, störande uppträdande eller kränkningar) överklagas till Förvaltningsrätten i Luleå. Övriga beslut som är möjliga att överklaga framgår av Högskoleförordningen 12:2 p. 5 – 10, det vill säga beslut om utbildningen, såsom antagning, tillgodoräknanden, anstånd och studieuppehåll med mera. Beslut i sådana ärenden överklagas till Överklagandenämnden för högskolan (ÖNH).
Överklagande
Ditt överklagande av ett beslut ska göras skriftligt. I skrivelsen ska du ange vilket beslut som överklagas samt hur du vill att beslutet ska ändras. Det är dessutom viktigt att du motiverar varför denna ändring bör göras. Du ska skriva under överklagandet och ange din adress, gärna även telefonnummer och e-postadress.
Vart ska överklagandet skickas?
Skrivelsen ska ställas till den domstol eller myndighet som enligt överklagandehänvisningen som du får, ska pröva det överklagade beslutet. Du ska skicka eller lämna in skrivelsen till beslutsmyndigheten, det vill säga Luleå tekniska universitet.
Adress: Luleå tekniska universitet, Registrator, 971 87 Luleå
Hanteringen av överklagandet
När överklagandet har kommit in till universitetet sker först en prövning av om överklagandet skett i rätt tid. I vissa fall kan universitetet även ompröva sitt beslut. Om överklagandet kommit in i tid samt om omprövning inte är aktuell så överlämnas ditt överklagande tillsammans med handlingarna i ärendet till Förvaltningsrätten i Luleå eller Överklagandenämnden för högskolan för prövning.
Överklagandenämnden
Överklagandenämnden för högskolan (ÖNH) är en egen myndighet som har till uppgift att pröva överklaganden av vissa beslut inom universitetens och högskolornas område.
Följande beslut som fattats vid universitetet kan överklagas hos ÖNH:
- Beslut om att en sökande inte uppfyller kraven på behörighet och beslut att inte göra undantag från behörighetsvillkoren vid antagning till grundläggande högskoleutbildning.
- Beslut om tillgodoräknande av kurs.
- Avslag på en students begäran om befrielse från obligatoriskt utbildningsmoment.
- Beslut att dra in resurser för en doktorands forskarutbildning och beslut att en doktorand inte ska få tillbaka resurserna.
- Avslag på begäran att få ut examens- eller utbildningsbevis.
- Beslut av ett universitet eller en högskola med staten, en kommun eller ett landsting som huvudman på den grunden att beslutet strider mot diskrimineringsförbuden eller förbudet mot repressalier i Diskrimineringslagen
Uppdaterad:
Sidansvarig: Student