Projekt och doktorander i forskarskolan nära vård
Hälsonätet 2.0 – en digital resurs för bättre hälsa och livskvalitet hos äldre personer
Genom att utveckla, testa och utvärdera en ny interprofessionell webbaserad gruppintervention ska projektet främja äldre personers hälsa och livskvalitet. Ett nytt sätt att arbeta kan göra att hälsofrämjande insatser samordnas och blir tillgängliga för fler äldre.
- Projektägare och huvudhandledare: Anneli Nyman (arbetsterapi)
- Doktorand: Elin Hellman
Att ha larmat 112 och inte bedömas vara i behov av fortsatt ambulanssjukvård och transport till vårdinrättning
Projektet studerar hälsoutfall hos personer som larmat 112 och som av ambulanssjuksköterskor bedömts att inte vara i behov av fortsatt ambulanssjukvård och transport till vårdinrättning. Projektet kommer att undersöka dessa personers och deras närståendes erfarenheter, samt att studera ambulanssjuksköterskors bedömningar.
- Projektägare och huvudhandledare: Åsa Engström (omvårdnad)
- Doktorand: Johan Sparrevik
Safewards - Ett stöd för patienters återhämtning i psykiatrisk heldygnsvård?
Safewards är en förklaringsmodell och ett interventionsprogram som syftar till att minska antalet tvångsåtgärder inom psykiatrisk heldygnsvård. Projektet kommer att granska Safewards grundantaganden, beskriva patienters erfarenheter av hur Safewardsinterventioner påverkar återhämtning samt beskriva erfarenheter av delaktighet i utveckling, implementering och utvärdering av Safewardsmodellen hos personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa och psykiatrisk vård.
- Projektägare och huvudhandledare: Sebastian Gabrielsson (omvårdnad)
- Doktorand: Alexandra Kiikeri
Ett aktivt vardagsliv med trygg mobilitet
Projektet syftar till att utveckla en modell för tidig proaktiv screening och utredning samt interventioner för att främja hälsa hos sköra äldre. Modellen kommer att omfatta såväl screening, som utredning och rekommendation av interventionsprogram med olika inriktningar med stöd av e-hälsolösningar.
- Projektägare och huvudhandledare: Maria Larsson-Lund (arbetsterapi)
- Doktorand: Sophie Vestin Sohlman
HINT-Health Intervention in Norrbotten Trial
Bättre hälsa i Norrbotten genom fokus på individer med modifierbara riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom. Grupper av individer med riskfaktorprofiler och en negativ hälsotrend identifieras. Utifrån deltagarnas upplevelser kommer en intervention att utformas med målet att minska nivåerna av påverkningsbara riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom, för att på sikt minska insjuknandet i hjärtkärlsjukdom i Norrbotten.
- Projektägare: Anna Bengtsson, (fysioterapi)
- Doktorand: Marie Modig
- Huvudhandledare: Anna-Karin Lindqvist
Implementering av evidensbaserad metod Goal Management Training
Goal Management Training (GMT) är en internationellt beprövad metoden vid rehabilitering av exekutiva dysfunktioner. Kan den svenska versionen implementeras i olika rehabiliteringsmiljöer inom sjukhus och primärvård? Projektet undersöker också om metoden kan användas individuellt utformad och är användbar via distansteknik.
- Projektägare: Lars Jacobsson (psykologi)
- Doktorand: Sofia Ryytty Stålnacke
- Huvudhandledare: Anna Stigsdotter Neely
Utforskande och samskapande av god och nära palliativ vård i glesbygdskontext – ett aktionsforskningsprojekt
Projektet syftar till att utforska och främja förutsättningar samt genomförande av god och nära palliativ vård i glesbygd, tillsammans med ideella organisationer, personer boende i glesbygd och professionella resurser. Projektet sker genom aktionsforskning, det vill säga att bedriva forskning tillsammans med individer och grupper.
- Projektägare: Malin Eneslätt, (omvårdnad)
- Doktorand: Rose-Marie Imoni
- Huvudhandledare: Birgitta Lindberg
Kan nära vård via tekniska lösningar öka följsamhet till riktlinjer och förbättra hälsan hos personer som lever med astma?
Projektet studerar om det finns geografiska skillnader i Norrbotten beträffande behandling, astmakontroll, livskvalitet och sjukvårdskonsumtion vid astma. Kan tekniska lösningar stärka egenvården?
- Projektägare: Caroline Stridsman (omvårdnad)
- Doktorand: Jenny Nilsson
- Huvudhandledare: Caroline Stridsman
Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikation och varumärke